TARİHÇEMİZ

TARİHÇEMİZ

İskenderunspor‘umuz, 1967 yılında kurulmuştur.

Bu tarihte üç kulüp GençlerbirliğiÇayspor ve Yolspor, birleşerek İskenderunspor adı altında mücadele etmeye karar verdiler. Kulübün renkleri turuncu-mavidir. Maçlarını İskenderun 5 Temmuz Stadı’nda(Yenisi yapılmak üzere 18 Haziran 2022 tarihinde yıkıldı) oynamaktadır.

Türk futboluna Samet Aybaba, Durmuş ÇolakSoner Tolungüç ve Nihat Tümkaya başta olmak üzere birçok oyuncu kazandıran kulübümüz, 1971′de ilk kez 2. Lig (Şuanki Spor Toto 1.Lig)’e çıkmış ve 1978′de deplasmanda 8-1 yenildiği Altınordu’yla birlikte şike suçuyla düşürülene dek burada oynamıştır. Ertesi sezon amatöre düşen ve bir sezon oynadıktan sonra 2. Lig (Şuanki Spor Toto 1.Lig)‘e kabul edilen takımımız, en başarılı dönemini yaşar ve 1983-84 sezonunda Malatyaspor’un ardından ikinci olarak en iyi derecesini yapar.

Kulübümüz, 2. Lig (Şuanki Spor Toto 1.Lig)‘den 1. Lig (Şuanki Spor Toto Süper Lig)‘e çıkma mücadelesini 90′lı yıllara kadar devam ettirse de I. Körfez Savaşı’nın ardından ekonomisi zayıflayan kentin İskenderunspor’a desteği kademeli olarak azaldı ve takım önce 3. Lig (Şuanki 2.Lig)’e daha sonra da amatör kümeye düştü. Amatör lige düştükten sonra bir süre amatör ligde mücadele veren kulübümüz 2006 yılında tamamen kapandı.

2006′da kapanan İskenderunspor’umuzu yaşatmak adına, İskenderun’umuzda birçok kulüp mücadele etse de malesef başarılı olunamadı.

2017 yılından beri profesyonel liglerde turuncu-mavili ekibimiz bulunmazken, 2020-2021 sezonunda dünyanın en genç kulüp başkanı olan Enes Aygün3.Lig‘de mücadele eden ilimizin takımlarından Erzinspor A.Ş.‘yi satın olarak ismini İskenderun Futbol Kulübü A.Ş. olarak değiştirdi.
Sezon içerisinde birkaç kez el değiştirdikten sonra son olarak Voin Futbol A.Ş. sahibi Şaban Hakan Bolat tarafından satın alınarak kulübün merkezini Erzin‘den İskenderun‘a taşıdı.

2021-2022 sezonu itibariyle TOBB‘de 16762 sicil numaralı İskenderun Spor Sportif Faaliyetler Anonim Şirketi (İskenderunspor A.Ş) olarak tescillenerek adını değiştiren kulübümüz sezonu Play-Off Şampiyonu tamamlayarak TFF 2.Lig‘ yeniden yükseldi.

Kulübümüz yeni sezondan İskenderunspor A.Ş. olarak profesyonel ligde mücadele etmeye devam ediyor.